Działalność gospodarcza

Prowadzona działalność gospodarcza umożliwia realizację misji Poznańskiego Parku Naukowo-Technologicznego, która polega na implementacji innowacyjnych rozwiązań do gospodarki. Fundacja Uniwersystetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu wraz z funkcjonującym w jej strukturach Poznańskim Parkiem Naukowo-Technologicznym Fundacji UAM, to instytucjonalna formuła, umożliwiająca działalność gospodarczą, w tym głównie w obszarze usług naukowych i technologicznych. Wypracowane zyski są następnie przeznaczane na działalność statutową Fundacji czyli na wspieranie Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu.

Statutowe cele Fundacji UAM finansowane są głównie dzięki środkom uzyskanym z jej działalności gospodarczej prowadzonej przez:

• Poznański Park Naukowo-Technologiczny
  • Księgarnie Uniwersyteckie Fundacji UAM, zlokalizowane na terenie poszczególnych wydziałów Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu

Fundacja prowadzi także działalność gospodarczą poprzez udziały w spółkach z ograniczoną odpowiedzialnością:

• Wydawnictwo „Nauka i Innowacje"
  • Przedsiębiorstwo „Innosil" Spółka z o.o.
  • Przedsiębiorstwo Innowacyjno-Wdrożeniowe „Unisil" Spółka z o.o.

1.foto.jpg2.foto.jpg3.foto.jpg4.foto.jpg5.foto.jpg6.foto.jpg7.foto.jpg8.foto.jpg9.foto.jpg