Festiwal Sztuki Słowa Verba Sacra

Realizację projektu rozpoczęto w styczniu 2000 roku w formie cyklu dwunastu prezentacji tekstów biblijnych. W 2001 roku poszerzono projekt o trzy nowe cykle: Wielką Klasykę, obejmującą dzieła klasyki narodowej i światowej, Festiwal Sztuki Słowa wraz z konkursem na interpretację tekstu sakralnego i religijnego oraz Modlitwy Katedr Europejskich. W konkursie na interpretację udział biorą zarówno aktorzy i studenci szkół teatralnych jak też amatorzy.

Obecnie Festiwal Verba Sacra, to interdyscyplinarny projekt artystyczno-naukowo-religijny poświęcony tradycji słowa w kulturze duchowej narodu polskiego ze szczególnym uwzględnieniem dziedzictwa europejskiego. W ramach projektu realizowane są następujące przedsięwzięcia:

• Cykl Modlitwy Katedr Polskich

• Cykl Modlitwy Katedr Europejskich

• Cykl Wielka Klasyka – obejmująca dzieła klasyki narodowej i światowej

• Festiwal Sztuki Słowa wraz z konkursem na interpretację tekstu sakralnego i religijnego

• Polski Maraton Biblijny – Biblia Λ i Ω

Festiwal skierowany jest do całej społeczności akademickiej, a także mieszkańców Poznania i regionu.

Od pierwszych realizacji Festiwal Verba Sacra spotkał się z bardzo szerokim oddźwiękiem społecznym i został uznany za jedno z najbardziej spektakularnych wydarzeń Wielkiego Jubileuszu, co zawdzięcza w dużej mierze niestudzonej pracy Przemysława Basińskiego – animatora całego projektu i Dyrektora Festiwalu. Na temat Festiwalu Verba Sacra napisano blisko 2000 publikacji-artykułów, recenzji, informacji. Liczbę uczestników we wszystkich edycjach Festiwalu oceniono w sumie na ponad 200 000 osób.

1.foto.jpg2.foto.jpg3.foto.jpg