Poznański Festiwal Nauki i Sztuki

Fundacja UAM jest od 1999 roku organizatorem Poznańskiego Festiwalu Nauki i Sztuki, którego kolejne edycje realizowane są przez osiem publicznych uczelni Poznania: Uniwersytet im Adama Mickiewicza w Poznaniu, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu, Uniwersytet Przyrodniczy, Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu, Akademia Muzyczna im. Jana Paderewskiego, Akademia Wychowania Fizycznego im. Eugeniusza Piaseckiego, Politechnika Poznańska oraz Poznański Oddział PAN.

Honorowy Patronat nad Festiwalem sprawuje Kolegium Rektorów Miasta Poznania.

Poznański Festiwal Nauki i Sztuki cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem odbiorców. Program Fesiwalu oferowany przez poznańskie uczelnie, zawiera bowiem bogatą listę wykładów, prezentacji, seminariów, warsztatów, zajęć laboratoryjnych, pokazów filmowych, koncertów i wystaw. Wszystko to pomaga spojrzeć na naukę jak na pasjonującą część naszego życia.

Poznański Festiwal Nauki i Sztuki, skierowany do wszystkich bez względu na wiek, czy wykonywany zawód, jest doskonałym sposobem promocji nauki wśród szerokiej publiczności reprezentującej różnorodne grupy wiekowe i zawodowe.

Poznański Festiwal Nauki i Sztuki należy do największych imprez tego typu w Polsce, a jego popularność stale rośnie. „Festiwal powstaje z myślą o ludziach ciekawych świata i wrażliwych na jego piękno i wyzwania. Poniekąd spełnia marzenia Alberta Einsteina o nauce prowadzonej w taki sposób, aby uczniowie uważali ją za cenny dar, a nie za ciężki obowiązek" – powiedział na uroczystości otwarcia XIV Festiwalu Nauki i Sztuki w dniu 29 marca 2011 roku JMR prof. Bronisław Marciniak, przewodniczący Kolegium Rektorów Miasta Poznania.

1.foto.png2.foto.jpg3.foto.jpg4.foto.jpg